Ne hagyd!

 

A Ne hagyd! a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) az Országos Rendőr-főkapitánysággal partnerségben megvalósuló projektje az emberkereskedelem visszaszorítása érdekében. A projekt átfogó célja, hogy hozzájáruljon az emberkereskedelem elleni küzdelemhez azáltal, hogy a kizsákmányolás jelenségéről és az áldozattá válás megelőzését illetően társadalmi tudatosság növelő kampányokat indít.

A projekt közvetlen célkitűzésként szeretné elérni:

1. A magyar társadalom megnövekedett tudatosságról tesz tanúbizonyságot a kizsákmányolás és az emberkereskedelem jelenségeivel kapcsolatosan;

2. a legsérülékenyebb csoportokba tartozók hatékony eszközökkel rendelkeznek, hogy saját áldozattá válásuk ellen tevékenyen fel tudjanak lépni.

Az 1. közvetlen célkitűzés elérése érdekében kutatást valósítunk meg a társadalmi tudatosság és az online tudatosság felmérésére, amely eredményeit egy tanulmányban disszemináljuk és felhasználjuk a kommunikációs tervek kidolgozásához, kampányok megtervezéséhez és az információs anyagok összeállításakor. Az informáltság és tudatosság javítása érdekében online és offline elemeket tartalmazó tájékoztatási kampányokat indítunk. Az egyik kampány a szexuális célú kizsákmányolásra koncentrál, míg a másik a munka célú kizsákmányolásra. A 2. közvetlen célkitűzés elérése érdekében az 1. célkitűzésnél említett kampányelemeket fogjuk a legsérülékenyebb csoportok számára finomítani, szűkíteni és a célzott marketing eszközökkel és médiaeléréssel közvetlenül eljuttatni hozzájuk az üzeneteket. Ezt fogják kiegészíteni a földrajzilag leginkább veszélyeztetett helyszínekre való kitelepülések, összesen 5 db ilyen rendezvénnyel számolva. Ezeknek az elsődleges célja, hogy közvetlenül is megszólítsuk a legsérülékenyebb csoportokba tartozókat.

A legfrissebb információkért a kampányról látogasd meg a Ne hagyd! weboldalát és Facebook oldalát! A kampányvideókat a YouTube csatornánkon érheted el. 

A Galéria itt érhető el. 

Hírek:

November 20-21: Az IOM munkatársai a Ne hagyd! kampány kapcsán ezúttal Heves megye székhelyére, Egerbe látogatták el. A kitelepülés keretében levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet, melyet követően a diákok az IOM és a Rendőrség munkatársainak tehették fel a témával és a filmmel kapcsolatos kérdéseiket. A kitelepülés során számos emberkereskedelemmel kapcsolatos interaktív foglalkozást is tartottak középiskolás diákoknak.   A 'Mi jut eszedbe a kizsákmányolásról?' című plakátversenyre beérkezett pályaművek is kiállításra kerültek.

November 14-15: Az IOM Budapest munkatársai a Ne hagyd! kampány keretében Salgótarjánt követően Nógrád megye egy másik városába, Balassagyarmatra is ellátogattak. A kitelepülés keretében Balassagyarmaton közel 100 diáknak levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet.  A filmet követő panelbeszélgetésen a diákok a Rendőrség valamint az IOM szakértőjének tehették fel kérdéseiket. Továbbá emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat tartottak.

November 12 és 19: Az IOM Budapest munkatársai Budapest X. kerületének iskolájában több filmvetítést is tartottak a kampány keretében. A látogatások során levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet. A filmvetítést követően a diákok az IOM és a Rendőrség szakértőinek tehették fel a filmmel illetve a jelenséggel kapcsolatos kérdéseiket.

Október 17-18: Az IOM Budapest munkatársai a kampány keretében ezúttal Baranya megyébe látogattak. A kitelepülés keretében Mohácson 200 diáknak levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet. Továbbá emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat tartottak Sellyén. A 'Mi jut eszedbe a kizsákmányolásról?' című plakátversenyre beérkezett pályaművek is kiállításra kerültek. Az eseményen készült fotókat a galériában találják.

Október 15-16: Az IOM Budapest munkatársai Budapest több kerületébe is ellátogattak a kampány keretében. A budapesti látogatások során a X. kerületben levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet. Továbbá emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat tartottak a XI. kerületben sajátos nevelésű igényű diákoknak. Az eseményen készült fotókért látogassanak el a galériába.

Október 11: Az IOM munkatársa prezentálta a kampány munkacélú kizsákmányolással kapcsolatos tapasztalatait az EURES, a Konszenzus Alapítvány és az ORFK által "A munkacélú kizsákmányolás helyzete és megelőzésének lehetőségei" címmel szervezett országos szakmai értekezleten. Fotók a galériában.

Október 4-5: Az IOM munkatársai a Ne hagyd! kampány kapcsán újra megkezdték a vidéki kitelepüléseket, ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különböző településeit látogatták meg. A kitelepülés keretében Nyíregyházán levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet. Továbbá emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat tartottak Nyírbátorban és Tiszavasváriban. A 'Mi jut eszedbe a kizsákmányolásról?' című plakátversenyre beérkezett pályaművek is kiállításra kerültek. Az eseményen készült fotókért látogasson el a galériába

Augusztus 16: A magyarok 40%-a fenntartás nélkül vállalna el olyan munkát, amelynek feltételeiről és a hirdető kilétéről szinte semmilyen információval nem rendelkezik - derül ki az IOM reprezentatív kutatásának eredményeiből. Sajnos tapasztalataink szerint ezek a jól hangzó, de konkrétumokat nem tartalmazó hirdetések általában emberkereskedők csapdáit rejtik, amiknek a statisztikák szerint több tízezer gyanútlan álláskereső válik áldozatává - mondja el Lehel Balázs. A teljes cikk a munkacélú kizsákmányolásról itt olvasható.

Augusztus 10: Az IOM Budapest munkatársai jelen voltak a 2018-as Sziget Fesztivál Civil Szigetén, hogy a Ne hagyd! kampányt népszerűsítsék. A kollégák emberkereskedelemmel kapcsolatos kérdőívekkel, érdekes, statisztikákkal, trendekkel, beszélgetésekkel várták az odalátogatókat. Nagyon sok külföldi érdeklődőt megdöbbentett, hogy az ő országa is célállomása a magyar áldozatok kizsákmányolásának. A Sziget magyar látogatói pedig rácsodálkoztak a probléma nagyságrendjére és kiemelték, hogy mennyire fontos lenne a témáról többet tudni és hallani a különféle kommunikációs csatornákon. Fotók a galériában.

Augusztus 3: Az ATV készített interjút Lehel Balázzsal, az IOM irodavezetőjével az emberkereskedelem témájában. A riportból kiderül, hogy mi az emberkereskedelem, kik eshetnek áldozatul, illetve a Ne hagyd! kampány kutatásáról és tevékenységeiről is beszámol. Nézd meg a videót és tudj meg többet az emberkereskedelemről! Ne hagyd, hogy az emberkereskedelem áldozatokat szedjen!

Június 7-8: Az IOM munkatársai a Ne hagyd! kampány kapcsán Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy másik településére, Ózdra is ellátogattak. A kitelepülés keretében Ózdon 60 diáknak levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet. Továbbá emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat tartottak számos iskolában diákoknak. A 'Mi jut eszedbe a kizsákmányolásról?' című plakátversenyre beérkezett pályaművek is kiállításra kerültek. Az eseményen készült fotókért látogasson el a galériába

Május 30-31: Az IOM munkatársai Borsod megyét követően Nógrád megyébe látogattak a kampány kapcsán. A kitelepülés keretében Salgótarjánban közel 100 diáknak levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet. Továbbá emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat tartottak számos intézményben, mind középiskolákban, mind gyermekvédelmi intézményekben, diákoknak és nevelőknek egyaránt. Fotókat ide kattintva talál. 

Május 28-29: Az IOM munkatársai Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is ellátogattak a Ne hagyd! kampány kapcsán. A kitelepülés keretében Miskolcon tartottak emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat számos intézményben, illetve a 'Viktória - A zürichi expressz' című film is levetítésre került középiskolások számára, összesen közel 150 diáknak. Az eseményen készült fotók megtekintéséhez kattintson ide

Május 24-25: Az IOM munkatársai ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe látogattak el, hogy a kampányt népszerűsítsék: több gyermekvédelmi központban tartottak emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat, illetve közel 100 diáknak levetítették a a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet. A vetítést követő rövid panelbeszélgetésen a film rendezője is jelen volt, így a közönség tagjai neki is feltehették kérdéseiket. A 'Mi jut eszedbe a kizsákmányolásról?' című plakátversenyre beérkezett pályaművek is kiállításra kerültek. Az eseményről készült képeket itt lehet megtekinteni.

Május 17: Megrendezésre került a Ne hagyd! kampány sajtótájékoztatója, melynek keretében bemutatásra kerültek a legfőbb tevékenységek, illetve az emberkereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb információk. A sajtótájékoztatón Lehel Balázs, az IOM Budapest irodavezetője, Farkas Franciska 'Viktória - A zürichi expressz' főszereplője és Terhes Nóra pszichológus beszélgettek a szexuális és a munkacélú kizsákmányolásról a kampány kapcsán. A beszélgetést Lilu moderálta. A sajtótájékoztatón készült képek itt találhatóak. 

Május 15-16: Az IOM munkatársai Baranya megyébe látogattak a Ne hagyd! kampány keretében: több iskolában tartottak emberkereskedelemmel kapcsolatos előadásokat, illetve 300 diák részére levetítették a 'Viktória - A zürichi expressz' című filmet, melyet egy rövid panelbeszélgetés követett a témában jártas szakértőkkel. A 'Mi jut eszedbe a kizsákmányolásról?' című plakátversenyre beérkezett pályaművek is kiállításra kerültek. A tanórákon, valamint a filmvetítésen és az azt követő panelbeszélgetéseken készült képeket a galériában lehet megtekinteni. 

Április 21: Az országos rendőrnapon az IOM Budapest munkatársai is jelen lesznek, hogy felhívják a figyelmet az emberekeskedelem jelenségére. Gyere el és tudj meg Te is többet a kiszákmányolás jelenségéről! Helyszín: Városliget, Budapest

Április 3: Elindult az Ne hagyd! a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) az Országos Rendőr-főkapitánysággal partnerségben megvalósuló projektje az emberkereskedelem visszaszorítása érdekében. A projekt átfogó célja, hogy hozzájáruljon az emberkereskedelem elleni küzdelemhez azáltal, hogy a kizsákmányolás jelenségéről és az áldozattá válás megelőzését illetően társadalmi tudatosság növelő kampányokat indít. Bővebb információt a kampány Youtube csatornáján, Facebook és weboldalán találhatnak.

Március 16: A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) budapesti irodája plakátversenyt hirdet középiskolás diákoknak a kizsákmányolás témakörében. Mivel magyar nők és férfiak egyaránt áldozatai a munka célú és szexuális célú kizsákmányolásnak Magyarországon és külföldön is, a projekt és a plakátverseny célja a magyar társadalom figyelmének felkeltése, tudatosság növelése és ezáltal az áldozattá válás megelőzése. Jelentkezési határidő: április 25. Bővebb információ az alábbi linken: http://iom.hu/plakatverseny

 

Az oldal az IOM „BBA-5.4.4 Tudj róla! Kampány az emberkereskedelem visszaszorítása érdekében” tárgyú projektje keretében készült, amelyet az EU Belső Biztonsági Alap és Magyarország Belügyminisztériuma finanszíroz.

 

A kampány tájékoztató anyaga a képre kattintva érhető el: 

Plakát a szexuális célú kizsákmányolás keresletéről:

Folyamatábra az áldozattá válásról innen letölthető:

Az emberkereskedelemmel kapcsolatos online tudatosságról szóló jelentés letölthető innen: 

Kommunikációs terv - szexuális célú kizsákmányolás:

Kommunikációs terv - munkacélú kizsákmányolás: